top of page

Kraftfaste - gjenvinning, reparasjon og vedlikehold

Oppdatert: 11. jul. 2023
Å gi tarmen ro og hvile ved å ta noen dager med faste innimellom kan være veldig lurt.

Vi har blitt en krevende og masete arbeidsgiver for tarmene våre. Vi pøser på med noe den må fordøye omtrent hele tiden! For sånn har det blitt, etter flere tiår med formaninger fra øverste hold om å spise lite og ofte. I tillegg har matindustrien overbevist oss om at vi på død og liv må ha mellommåltider innimellom frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Og det er gjerne deres ultraprosesserte mellommåltider som proteinbarer, proteinpuddinger og fettfattige melkeprodukter, fulle av tilsetningsstoffer, de vil vi skal kjøpe. Det er det de tjener mest penger på. Den ultraprosesserte ferdigmaten har også etterhvert blitt en stor del av hovedmåltidene. Det er ikke rart at fordøyelseskanaler over hele landet streiker!


Men selv om mange velger hel og ren mat til sine måltider, og nøtter og frukt som mellommåltid, blir det lite pause i matinntaket. Vi har jo lært at vi skal spise lite og ofte for å holde blodsukkeret stabilt. Vår biologi er nok mye mer sofistikert og kompleks enn som så. Dessverre har det vært ekstremt lite fokus på kvaliteten på maten vi bør spise, og på det viktige arbeidet som skjer i tarmen mellom måltidene. Det er da den viktige jobben gjøres.


Heldigvis har ultraprosesserte etterligninger av mat fått masse spalteplass i det siste, og mange har fått seg en oppvekker. Vi har skjønt at disse industrifremstilte ferdigrettene ikke inneholder særlig mye råvarer, men hovedsakelig næringsfattige ingredienser som sukker i ulike former, fyllstoff og kjemiske stoffer som skal gi “maten” en opplevelse av å smake som ekte mat. Men dette er en helt annen diskusjon. Nå skal jeg snakke om å gi tarmen ro og hvile fra all jobbingen. Den trenger også en ferie i blant.


Vi må huske på at tarmsystemet vårt ble utviklet for flere hundre tusen år siden, da det ikke var like stor tilgang på mat. Sult var en vanlig følelse, og sulten gjorde oss til gode jegere og sankere. Nå orker vi såvidt å lage vår egen mat. Takk gud for Foodora! (oh the irony).


I dag har vi blitt redde for sulten. Et lite rummel fra magen, eller et lite “sug” etter noe, og vi lystrer kroppen umiddelbart. Noen går gjennom livet uten å føle noe særlig på sult. Vi har jo lært at rumling fra magen betyr at vi må spise. At magen liksom roper etter mat. Det er ikke sant! Genene våre lever fortsatt i en tid der mat ikke var så tilgjengelig. Da den kunne gå i dagevis uten mat, og vi måtte jobbe for å få tak i den.


Sult er en skikkelig motivator. Til å finne mat, og å lage mat. Kroppen er utrolig dynamisk, og mange gunstige biologiske prosesser blir aktivert ved faste. Problemet i dag er at mat er over alt. Du trenger ikke løfte en finger engang. Det er bare å gå inn på telefonen, så har du mat levert på døra. Rykende varm ultraprossesert mat som den stakkars fordøyelsen din må bryte ned, sortere og frakte rundt til kroppens celler, og til leveren som er totalt overarbeidet med å håndtere alle de kjemiske stoffene den blir overlesset med.


Vi er på ingen måte tilpasset å spise ultraprossesert mat. Den cocktailen av kjemiske stoffer den “maten” inneholder er ikke annet enn et gedigent eksperiment på folkehelsen. Vi ser jo hvordan det utarter seg…


Men tilbake til fasten.


Stakkars tarmen vår, la oss gi den noen fridager innimellom. Tid til å hente seg inn, fordøye alt som har skjedd, reparere og nullstille seg.


En liten kraftfaste kan vare mellom 24-72 timer. Det er opp til den enkelte. De aller fleste av oss har nok å “ta av”, så du kan trygt gå noen dager uten mat (det finnes selvfølgelig unntak, se lenger ned i teksten) så lenge man drikker nok, og sørger for nok elektrolytter. Når du drikker kraft istedenfor ren vannfaste sikrer du deg elektrolytter, og akkurat passe med næringsstoffer slik at fasten er lettere å gjennomføre, men med de samme gode resultatene.
SÅ HVORDAN FOREGÅR EN KRAFTFASTE?


Ren vannfaste er vel det de fleste forbinder med fasting. Det har jeg prøvd, men har store problemer med å gjennomføre det. Jeg blir helt sykt opptatt av mat, og klarer ikke tenke på noe annet. Jeg ser for meg all den gode maten jeg har lyst å lage, og jeg blir mer og mer sulten. Så kommer den lille djevelen på skulderen å hvisker - “dropp å faste da, det passer jo uansett litt dårlig nå. Det passer mye bedre etter ferien, etter sommeren, etter jul, etter påske, etter helgen...”.


Men jeg har nå funnet min egen metode! Å faste med kraft. Kraftfaste! Det er genialt. Det er så mye enklere å gjennomføre, og det er ingen tvil om at jeg allikevel har veldig gode resultater.


Derfor sverger jeg til kraftfaste, og jeg bruker ulike varianter av Urkraften. Jeg drikker min første kopp med Urkraft i 13-14 tiden og min siste i 18-19 tiden. I det tidsrommet drikker jeg så mange kopper kraft jeg har lyst på, men det blir sjelden mer en 2-3 kopper kraft til sammen. Det er enkelt, og jeg vet at jeg får i meg akkurat passe med næring og salter til at jeg føler meg bra. Også gjør det døgnet eller dagene uten mat mye lettere å gjennomføre. Jeg drikker også min daglige kopp med morgenkaffe, og så mye te jeg vil. Og vann selvfølgelig. ​Jeg tar gjerne en kraftfaste etter litt for mange usunne utskeielser med for mye mat og alkohol, hvis buksene begynner å stramme litt for mye eller hvis jeg kjenner meg tung i kropp og hode. Da kjenner jeg for en liten “nullstilling”. Jeg føler meg alltid så mye bedre, og motivert, etter en sånn faste. Kroppen blir lettere, huden gløder og hodet blir klart.


Hvis man ikke har prøvd å faste før, kan det være lurt å begynne i det små. Start gjerne med et døgn for å kjenne hvordan kroppen din reagerer, og kutt gjerne ned på karbohydrater noen dager før fasten. Da vil matsuget bli mindre og fasten lettere å gjennomføre.IMITERENDE FASTE


Kraftfaste er en form imiterende faste. Spisende faste. Flere eksperter mener at det faktisk kan være bedre å spise bittelitt enn å ha en ren vannfaste. Imiterende faste er en form for faste som viser seg å utløse mer potente biologiske mekanismer enn det kortvarig faste gjør, fordi den inneholder noen få, daglige måltider, er den også lettere å gjennomføre. Imiterende faste er gjerne 5 dagers spisende faste, og jeg kan anbefale boken til klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth, Femdagers nullstilling. Og på det aller varmeste kan jeg anbefale boken til Marit Kolby, Hva og når skal vi spise?.


“Med ny dokumentasjon på at våre kropper har innebygde systemer for gjenvinning, reparasjon og vedlikehold - og at slike systemer aktiveres når vi ikke spiser - følger en ny erkjennelse, og vi ser nå på det å faste med nye og nysgjerrige øyne. Når en vitenskapelig historie må skrives helt om som følge av ny kunnskap, kalles det et paradigmeskifte. Kunnskapen om betydningen av faste for vår helse har brakt oss et slikt skifte. Vi har nå fått et solid kunnskapsgrunnlag som forteller oss at pauser fra maten både er helt nødvendig for vår normale funksjon, og at det kan brukes som behandling for oppståtte helseproblemer.” Marit Kolby, bachelor i matvitenskap og master i ernæringsbiologi.AUTOFAGI


Vi kan ikke snakke om faste uten å snakke om autofagi. Det er en tilstand hvor kroppen rett og slett resirkulerer avfall. Skadde celler og organeller blir brutt ned, og blir til nye celler i cellenes proteinfabrikker. Er det ikke kult!? Denne tilstanden oppnår man hvis man faster i 32-48 timer. 48-72 timer anses som ideell for de fleste. Men det er viktig å merke seg at for lang faste kan ha motsatt effekt. Ved å bruke imiterende faste er det mer sannsynlig at autofagien går riktig for seg. Vi vil ikke ha for mye autofagi.


“Autofagi betyr «selvspising» på gresk og betegner cellens nedbrytning og resirkulering av egne bestanddeler. Nobelprisen i fysiologi eller medisin for 2016 ble tildelt Yoshinori Ohsumi (f.1945) for hans oppdagelser av mekanismer for autofagi i gjær. Autofagi er viktig for å fjerne cellens avfallsprodukter, som defekte organeller og proteinaggregater. Opphopning av disse kan ellers føre til sykdommer som kreft og nevrodegenerative lidelser. Autofagi er viktig for å beskytte oss mot sykdommer som kreft og nevrodegenerering og hindre aldring. Økt autofaginivå kan forlenge levetiden til en organisme. Autofagi settes i gang og oppreguleres ved sult, og flere studier har vist at økt autofagi er viktig for den livsforlengende effekten av kalorirestriksjon. Dette forklares primært med at den «oppryddingen» i cellene som autofagi står for, bidrar til å fjerne skadelige komponenter som ødelagte mitokondrier, som genererer reaktive oksygenradikaler som kan føre til DNA-skade og kreft, og proteinaggregater, som kan føre til demens.

Kilde: Tidskriftet, Den norske Legeforening

HVEM KAN KRAFTFASTE VÆRE BRA FOR?


 • Hvis du har en aktiv autoimmun oppblussing

 • Hvis du skal komme deg etter forkjølelse, influensa eller matforgiftning

 • Hvis du har problemer med fordøyelsen, eller har en fordøyelsessykdom (som tarmpermeabilitet, inflammatorisk tarmsykdom eller IBS)

 • Hvis du ønsker å gå ned i vekt

 • Hvis du sliter med matallergier og sensitiviteter

 • Hvis du har tegn på nedsatt immunforsvar (ofte blir syk, tilbakevendende luftveisplager eller har astma

 • Hvis du har leddsmerter eller leddgikt

 • Hvis du ønsker å få mer energi, forbedre huden og føle deg mer klar i hodet

 • Hvis du har hudproblemer som eksem eller psoriasis


Vær oppmerksom på at denne listen ikke bør betraktes som en erstatning for medisinsk råd, diagnose eller behandling! Dette er ganske enkelt noen av gruppene som vanligvis drar nytte av faste med

beinbuljong.
FORDELENE MED EN KRAFTFASTE


 • Vekttap og vedlikehold av vekten

 • Forbedrer fordøyelsen og fremmer en sunn tarm

 • Forbedrer søvnen og bekjemper hjernetåke, takket være aminosyren glycin

 • Kollagen, glukosamin og kondroitin styrker vev, reduserer leddsmerter og holder hår, hud og negler sunne

 • Beroligende for tarmen og bidrar til å redusere betennelse

 • Stabiliserer blodsukkeret

 • Reduser risikoen for sykdommer som diabetes, kreft og hjerte- og karsykdom


HVA ER URKRAFT?


Urkraft er en næringsrik kraft laget av langtidskokte bein, føtter og skrog fra norske økologiske dyr eller norskt vilt. Det geniale med Urkraften er at den er tørket. Helt ren kraft hvor kun vannet er fjerner. Den har derfor lang holdbarhet og lett å ta med seg hvor enn du ferdes. Easy peasy! Vi har mange forskjellige typer Urkraft, som kylling, storfè, elg, reinsdyr og hjort. Naturell eller med krydder. Hvis du har en irritabel tarm eller sliter med matintoleranser vil jeg anbefale å bruke de naturelle typene for å gjøre fasten så ren som mulig.


Ikke bare kan du nippe til Urkraft som en trøstende og helsebringende drikk, du kan også bruke Urkraften når du lager mat. Vi vet jo at den gode smaken ligger i kraften.Urkraft buljongpulver er en enkel måte å høste av de mange fordelene tradisjonell beinbuljong har, regelmessig, uten å måtte koke i dagevis selv. For det er ingen kjapp vei til langtidskokt kraft. Den må koke lenge. Minst 24 timer. Det har vi gjort for deg, og i tillegg har vi tørket den, slik at det er superenkelt å lage seg en kopp kraft, når som helst og hvor som helst. Alt du trenger er Urkraft, en kopp og litt kokende vann.
HVEM BØR UNNGÅ KRAFTFASTE


 • Hvis du er gravid, ammer eller planlegger å bli gravid

 • Hvis du har diabetes eller lider av hypoglykemi

 • Hvis du har en historie med spiseforstyrrelser

 • Hvis du har lav kroppsmasseindeks eller er underernært


Faste er ikke egnet for alle, så jeg anbefaler at du konsulterer legen din før du vurderer en kraftfaste hvis du har helseutfordringer.
2 373 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentit


bottom of page