top of page

Urkraft reinsdyrgryte

Oppdatert: 21. nov. 2023

Det er høst i lufta og tid for varmende og nærende gryter og supper. Høsten er også tid for viltkjøtt, og ikke minst selvsanket sopp. Reinsdyr og skogsopp hører godt sammen. Reinsdyr er gale etter sopp, og om høsten legger de gjerne ut på lange vandringer inn i bjørkeskogen på soppjakt. Og for et soppår vi har hatt! Jeg har laget en gryte med reinsdyr og kantarell, fåresopp og piggsopp, og selvfølgelig Urkraft på reinsdyr. Dette er en rett som passer like godt som nærende hverdagsmat som til flott festmat.


De fleste av oss spiser reinsdyr bare noen få ganger i året, og i gjennomsnitt spiser vi ikke mer enn 300 gram hver hvert år. Forskere sier det ikke er noe i veien for å bruke dette viltkjøttet oftere enn vi gjør. En undersøkelse fra Universitetet i Tromsø viser at reinsdyrkjøtt kan være en like god kilde til omega-3 og omega-6 som fisk. Kjøttet er også omtrent like magert som kylling.


Reinsdyr ferdes fritt og beiter over enorme landområder, noe som gir kjøttet en helt spesiell viltsmak. Det gjør også reindrift til en bærekraftig kjøttproduksjon.


Her er oppskrift på min reinsdyrgryte:



Ingredienser

  • ca 800 g benfritt kjøtt fra rein. Du kan også bruke reinsdyrskav, da tar koketiden kortere tid.

  • 200 g kantarell, steinsopp eller annen skogsopp. Evt. sjampinjong eller aromasopp fra butikken

  • Superfett eller smør til steking

  • grovmalt pepper

  • 5-6 dl Urkraft av reinsdyr med einebær & timian ( 2 ss Urkraftpulver + 5-6 dl kokende vann)

  • 2-3 løk i båter

  • 5 skiver sellerirot

  • 6 gulrøtter

  • 5 ss rømme, kremfløte og/eller snøfrisk

  • 1-2 ss rognebærgele ev rørte tyttebær

  • salt, pepper

  • Tilbehør: kokte eller mosede poteter og ev rosenkål

Fremgangsmåte

  • Skjær kjøttet biter og brun i superfett av vilt/smør i en panne i 2-3 omganger, legg over i en gryte etter hvert som kjøttet er brunet.

  • Krydre med pepper.

  • Tilsett Urkraften kraft til det står i underkant av kjøttet.

  • Kok opp og la trekke i 30-40 min.

  • Rens og del løk i båter, brun og la trekke sammen med kjøttet i gryten.

  • Del grønnsaker i biter og surr i stekepannen og tilsett i gryten med kjøttet.

  • La trekke i 15-20 min til grønnsakene er møre.

  • Rør inn rømme/fløte ev Snøfrisk.

  • Smak til med mer Urkraft, rognebærgele eller rørte tyttebær og pepper.

  • Ha over en god neve frisk timian.

Nyt hver munnfull!

Kraftfull hilsen fra Siv





136 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page