top of page

Innmatens skjulte superkrefter

Oppdatert: 17. jul.


 
En rekke forskjellige storfe organer som er stilt opp på en estetisk måte

Skrevet av Siv Hauge

Naturopat og ernæringsterapeut

Gründer av Superkraftmat AS

Juli 2024 • 6 min lesing





Velkommen til Superkraftmat: med oss kan du nyte veien til bedre helse


I dette innlegget tenkte jeg vi skulle utforske hvordan lever, hjerte og nyrer kan være nøkkelen til bedre helse og velvære.


Enten du har funnet veien til Superkraftmat fordi du ønsker å forbedre helsen din gjennom næringsrik mat, eller du vil forebygge sykdom hos deg selv eller dine kjære, så har du kommet til rett sted. Som grunnlegger av Superkraftmat og utdannet ernæringsterapeut, er jeg lidenskapelig opptatt av mat som medisin. Det vi velger å spise kan ha enorm betydning for vår helse og velvære.



Kroppens behov for næringsstoffer


Kroppen vår er en utrolig maskin som konstant jobber for å holde oss friske og sterke. For å gjøre denne jobben trenger den riktig drivstoff i form av næringsstoffer fra mat (helst økologisk). Her er noen prosesser som krever god ernæring:


  • Bygging av nye celler

  • Reparasjon av ødelagt vev

  • Dannelse av signalstoffer i nervesystemet

  • Opprettholdelse av et sunt immunforsvar

  • Et optimalt fordøyelsessystem


Alle disse prosessene, og mange flere, krever at kroppen har god tilgang på næringsstoffer fra et variert og næringsrikt kosthold.






Innmat: Naturens egen multivitamin


Og nå kommer vi til kjernen i dette innlegget: innmat. Denne ofte oversette matvaren er en sann skattekiste av næringsstoffer.


Lever Dette organet er en sann næringsbombe, proppfull av essensielle vitaminer og mineraler. Den er ekstremt rik på:


  • Vitamin A: Essensielt for syn, immunforsvar og hudhelse

  • B-vitaminer: Spesielt B12 for blodproduksjon og nervesystemet, folat for celleutvikling

  • Jern: Kritisk for oksygentransport i blodet og energiproduksjon

  • Kobber: Viktig for jernabsorpsjon og bindevevsdannelse

  • Sink: Støtter immunsystemet og sårheling

  • Selen: En kraftig antioksidant som støtter skjoldbruskkjertelfunksjonen

  • Vitamin D: Viktig for kalsiumopptak og benhelse

  • Vitamin K: Essensielt for blodkoagulering og benhelse

  • Cholin: Nødvendig for leverfunksjon, hjerneutvikling og metabolisme

  • Lever inneholder også betydelige mengder fosfor og magnesium



Hjerte Nå som vi har sett litt på hva lever kan gjøre for oss, skal vi se litt på hva hjertet kan gi oss.


  • CoQ10 (Ubiquinone): Vital for energiproduksjon i cellene og hjertehelse

  • B-vitaminer: Særlig tiamin (B1), riboflavin (B2) og B12 for energimetabolisme

  • Jern: For oksygentransport og energiproduksjon

  • Selen: Støtter antioksidantforsvar

  • Sink: Viktig for immunfunksjon og sårheling

  • Fosfor: Nødvendig for benhelse og energimetabolisme

  • Taurin: En aminosyre som er viktig for hjerte- og muskelfounksjonen

  • Karnitin: Spiller en viktig rolle i fettforbrenning og energiproduksjon

  • Hjerte er også en god kilde til høykvalitets proteiner og inneholder små mengder vitamin A og E.



Nyrer Nyrer er spesielt rike på:


  • Selen: Kritisk for skjoldbruskkjertelfunksjon og antioksidantforsvar

  • B-vitaminer: Særlig riboflavin (B2), niacin (B3) og B12 for energimetabolisme

  • Jern: Viktig for blodproduksjon og oksygentransport

  • Vitamin A: Støtter syn og immunforsvar

  • Vitamin D: Nødvendig for kalsiumopptak og benhelse

  • Vitamin E: En kraftig antioksidant

  • Sink: Støtter immunsystemet og sårheling

  • Fosfor: Viktig for benhelse og cellefunksjon

  • Kobber: Nødvendig for jernabsorpsjon og bindevevsdannelse

  • Nyrer inneholder også betydelige mengder høykvalitets proteiner


Alle disse organene tilbyr en unik kombinasjon av næringsstoffer som er vanskelige å finne i slike konsentrasjoner i andre matvarer. De fungerer som naturlige kosttilskudd, spesielt tilpasset våre kroppers behov, og kan bidra til å støtte alt fra energiproduksjon og immunforsvar til hjerte- og skjoldbruskkjertelfunksjon.


Men jeg forstår godt at tanken på å spise disse organene kan være utfordrende for mange.


Min personlige oppdagelse av innmatens superkraft

Siv Hauge skjærer innmat (SuperInnmat)

Som ernæringsutdannet har jeg god oversikt over hva jeg bør spise for å holde meg sunn og frisk. Jeg har vært en forkjemper for råvarebasert økologisk mat i mange år. Men selv om jeg har spist veldig bra mat lenge, hadde jeg litt lave jernnivåer og følte meg tidvis slapp.


Jeg har alltid visst at innmat er en viktig del av et næringsrikt kosthold, men har slitt med å inkorporere det regelmessig, til tross for mitt ellers sunne kosthold basert på økologiske råvarer. Det er en ærlig innrømmelse at jeg ikke er så veldig fan av smaken.






Superkraftmat: Hvordan vi bevarer innmaten


Gjennom jobben min som Superkraftprodusent kom jeg i kontakt med leverandører av den reneste, beste innmaten på markedet. Da kom ideen om å tørke disse ekstremt næringsrike råvarene slik at vi kan "lure" den inn i det vi ellers spiser i løpet av dagen. Det er jo genialt!


Min absolutte favoritt er Superinnmaten av reinsdyrkalv. Disse dyra beiter i de reneste områdene i verden og er garantert fri for kunstig fôring.


Det som er spesielt med reinsdyrkalv-innmat, er det høye innhold av vitamin A og D. Faktisk inneholder lever fra reinsdyrkalv opptil 10 ganger mer vitamin A enn lever fra storfe![1]. Dette skyldes reinsdyrenes unike diett av lav og arktiske planter, som er rike på disse vitale næringsstoffene.[2]. Den naturlige næringstettheten gjør reinsdyrkalv-innmat til skikkelig supernæring, som er spesielt verdifull i vårt nordlige klima hvor vitamin D-mangel er utbredt.[3]



Hvordan jeg utnytter innmatens skjulte superkrefter i hverdagen


Nå bruker jeg SuperInnmat nesten daglig, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg merker en betydelig forskjell på energinivået mitt. Her er noen av mine favorittmåter å bruke det på:


  1. 1 ts som jeg blander ut i litt eple- eller appelsinjuice og drikker før morgenkaffen.

  2. I smoothien etter trening - 1 ts som jeg mikser med for eksempel avocado, frosne bær og litt juice.

  3. I gryteretter og supper - det gir en dypere smak og masse næring.



En invitasjon til å utforske vår matarv


Jeg håper du blir inspirert til å utforske denne delen av vår matarv. Enten du velger å prøve fersk innmat eller en mer moderne tilnærming som SuperInnmat, tror jeg du vil bli overrasket over hvordan det kan påvirke din helse og energi.


Husk, det handler ikke om å revolusjonere kostholdet ditt over natten. Små, gradvise endringer kan ofte ha den største effekten over tid.


Jeg oppfordrer deg til å prøve våre økologiske eller ville Superkraftmat-produkter, spesielt vår tørkede innmat, som en enkel måte å inkludere disse næringsstoffrike supermatene i ditt daglige kosthold.


Ta vare på deg selv, og husk at naturen ofte har de beste løsningene - vi må bare være åpne for å se dem.


Kraftfull hilsen fra Siv


PS: Jeg vil elske å høre om dine erfaringer med innmat. Del gjerne i kommentarfeltet under!



340 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page